Ecografia cu substanta de contrast
Media

Ecografia cu substanta de contrast

     In completarea ecografie obisnuite pentru un diagnostic mai sigur in cazurile dificile, in centrul nostru se poate faceECO SUBST 2 ecografie cu substanta de contrast. Se foloseste ca agent de contrast SonoVue, la fel ca in orice tara din restul Europei.

    Acesta este un compus pe baza de sulf si spre deosebire de substantele de contrast folosite la tomografia computerizata nu are riscurille acestora: alergii, afectarea functiei renale sau tiroidiene. SonoVue se elimina din organism in aproximativ 10 minute pe cale respiratorie, fiind foarte bine tolerat de pacienti necauzind practic niciun discomfort acestora. Singurele contraindicatii sunt infarctul miocardic acut, insuficiente respiratorii grave si alergia la sulf.
     Ecografia cu substanta de contrast se foloseste ca o continuare a ecografiei clasice atunci cand exista anumite incertitudini de diagnostic in afectiuni hepatice, pancreatice , reno-vezicale, splenice, colecistice, ale organelor genitale, mamare, tiroidiene, ale ganglionilor limfatici. Aceasta poate indica mai bine decat ecografia clasica natura benigna sau maligna a unor formatiuni, poate vizualiza metastaze hepatice sau ganglionare nedepistate la ecografia simpla conferind un plus de certitudine diagnostica pacientilor.
     In centrul Biomedica aceasta metoda moderna se practica in mod uzual, medicii nostri avind deja o cazuistica bogata care le-a permis  impartasirea experientei lor celorlalti colegi cu ocazia unor congrese de specialitate internationale. Astfel, lucrari stiintifice ale medicilor centrului Biomedica tratind ecografia cu substanta de contrast, in special a organelor superficiale (ganglioni limfatici, tiroida, san, tesut adipos subcutanat) au fost prezentate la Congresul National Britanic de Ultrasonografie in 2011 la Brighton si in 2012 la Telford,  precum si la Congresul European de Ultrasonografie din 2012 la Madrid).