Alimentatia pentru sugar
Media

Alimentatia pentru sugar
  • Alimentatia sugarului

     Alimentatia adecvata a sugarului este esentiala pentru a asigura cresterea, sanatatea si dezvoltarea bebelusuluipoza8 dumneavoastra la potentialul maxim. Alimentatia deficitara creste riscul de imbolnavire si poate fi responsabila, direct sau indirect, de unele decese la sugari. Deasemenea alimentatia inadecvata poate sa conduca la obezitate, care este o problema de sanatate publica in multe tari.

     OMS recomanda alimentarea exclusiva la san a sugarului pana la varsta de 6 luni, dupa care se poate incepe diversificarea alimentatiei.

     Alimentatia exclusiva la san inseamna ca sugarul primeste numai lapte de mama si nici un alt aliment lichid sau solid, nici macar apa, cu exceptia solutiilor de rehidradatare orala, a suspensiilor orale sau siropurilor ce contin vitamine, minerale sau medicamente.

     Alimentatia artificiala a sugarului cu formule de lapte din comert este o alternativa atunci cand mama nu prezinta lactatie sau cand nu doreste sa adopte metoda de alimentatie exclusiva la san.

     Diversificarea alimentatiei este definita ca procesul care incepe atunci cand laptele matern nu mai suficient sa asigure singur necesitatile nutritionale ale sugarului motiv pentru care este necesara introducerea treptata a altor alimente solide sau lichide alaturi de laptele de san. Chiar daca a fost inceputa diversificarea alimentatiei alaptatul este recomandat pana la varsta de 2 ani a copilului.

     Diversificarea alimentatiei va incepe pentru sugarul nascut la termen, care a luat normal in greutate, alaptat la san la varsta de 6 luni, iar pentru bebelusul care a fost alimentat artificial, adica a primit formule de lapte (lapte praf) diversificarea va incepe mai devreme la varsta de 4 luni.

     In momentul introducerii unui aliment nou in alimentatie bebelusul trebuie sa fie sanatos. Alimentul ales se va introduce in cantitati mici, ce vor fi crescute treptat, pana la completa inlocuire a unei mese de lapte in decurs de 3-4 zile. Alimentul nou introdus se va administra cu lingurita. Nu se vor introduce niciodata doua alimente in acelasi timp. Sucul de fructe nu inlocuieste o masa de lapte. Daca bebelusul va refuza alimentul nou introdus se va renunta temporar la administrarea lui si se incearca din nou dupa 2-3 saptamani. Daca apar semne de intoleranta digestiva la alimentul nou introdus (varsaturi, diaree) se va renunta la el si se va consulta medicul.

     Alimentele recomandate sugarului intre varsta de 6 si 12 luni sunt urmatoarele: sucuri de fructe sau legume (mere, morcovi), piure de fructe (mere coapte sau crude), supa sau piure de legume (morcov, patrunjel, telina, cartof, dovlecei, fasole verde), fainoase fara gluten (orez, porumb) folosite pentru a imbogati supa sau pireul de legume, lactate (lapte, branza, iaurt), carne slaba fiarta (pui, vita).