Media

Regimul diabeticului

 

Felul alimentelor Cantitati prescrise

I


PERMISE

CARNE slaba, rasol sau gratar: pasare, vaca, vitel, porc, miel, proaspata sau conservata, sunca Praga, piftie, mezeluri;
PESTE rasol sau gratar; proaspat sau congelat;
BRANZETURI: telemea, cascaval, branza topita;
GRASIMI: unt, untdelemn, margarina, fara prajeli, fara rantas;
SMANTANA crema;
LEGUME: varza, varza rosie, varza Bruxelles, conopida, spanac, praz, dovlecel, morcov, telina, fasole verde, bame, sparanghel, salata, vinete rosii, laptuci;
Salatele pot fi acrite cu lamaie, otet.
OUA PROASPETE

300 gr. Sau

 

400 gr. Sau
200-300 gr.

 

 

800-1000 gr.

 

 

1 zi


II

 

OBLIGATORIU PE CANTAR ZILNIC

10% HC: FRUCTE PROASPETE:mere cretesti, fragi, capsuni, zmeura, caise, visine, cirese timpurii, pere mici verzi, portocale, grapefruit, gutui, piersici sau

5% HC pepene verde __________________________

4% HC LAPTE: iaurt, urda, cas, branza de vaci proaspata, sana,                               lapte praf.

20% HC CARTOFI: orez, gris, paste fainoase cantarite in fiecare zi sau fasole boabe sau mazare.

50% HC PAINE: gr. ________________________________

                             sau mamaliga pripita gr.4 la 100 gr. paine

                             sau mamaliga fiarta gr. 200 la 100 gr. paine

NUCI, ALUNE: ocazional 5-10
BAUTURI ALCOOLICE: vin alb, tuica, coniac: ocazional 50 ml
CEAI, CAFEA NEAGRA: indulcite cu zaharina
SIFON, APA MINERALA

 

III


INTERZISE

Faina, biscuitii, zaharul, ciocolata, prajiturile, bomboanele, dulceturile, halvaua, rahatul, inghetata, berea, vinul dulce, mustul, siropurile, strugurii, prunele, mierea de albine, cozonacul, bananele, curmalele, coliva


Echivalente 10HC: 100 gr. Fructe = 50 gr. Cartofi
                 10HC: 20 gr. Paine = 250 gr. Lapte