Media

Regim alimentar cu 1600 calorii in 5 mese

 

  • PRINCIPII GENERALARE IN REGIMUL ALIMENATAR PENTRU OBEZITATE:

  • Serviti obligatoriu alimentele premise in cinci mese (3 principale si 2 gustari intermediare) alimente
  • Respectati intocmai cantitatile de alimente indicate
  • Nu mancati nimic intre mesele prescrise
  • Consumati de 2 ori pe saptamana carne de peste
  • Nu depasiti 2 galbenusuri pe saptamana, de preferat fierte si tari
  • Nu ingrosati supele sau ciorbele cu orez, gris, paste fainoase sau cartofi
  • Folositi la gatit si la asezonarea salatelor numai ulei de floarea soarelui, porumb, soia sau de masline
  • Nu preparati sosuri cu unt, faina sau smantana
  • Indulciti ceaiul, cafeaua, compotul, limonada numai cu zaharina sau cu alte edulcorante.
  • Reduceti consumul de sare la aproximativ 5 mese pe zi
  • Nu consumati alcool
  • Faceti cate o plimbare dupa mesele principale
  • ALIMENTE PERMISE:

  • 200 g carne slaba: pasare fara pielita (pui, gaina, curcan); vita (vaca, vitel); vanat (iepure, caprioara); peste slab (salau, stiuca, stravid, cod)
  • 50 g branza de vaci slaba; cas; urda
  • 500 ml lapte: dulce ci 1.8 % grasime; lapte batut; iaurt
  • 1 ou fiert tare
  • 150 g paine (Graham, intermediara, neagra) sau 600 g mamaliguta pripita
  • 400 g legume cu 5 % glucide: fasole verde, praz, gulii, varza, conopida, dovlecel, spanac, rosii, castraveti, salata verde, ardei, ridichii, vinete, andive, ciuperci, bame, sparanghel, urzici, Stevie, loboda, untisor, papadie
  • 100 g legume cu 10 % glucide: ceapa, morcov, telina, radacina patrunjel
  • 200 g legume cu 20 % glucide cantarite fierte: cartofi, fasole uscata boabe, mazare boabe sau 100 g orez, gris, paste fainoase cantarite fierte
  • 300 g legume fructe cu 10 % glucide: mere cretesti, mere domnesti, pere, portocale, mandarine, gutui, capsune, visine, cirese de mai, fragi, zmeura, affine, coacaze, caise, piersici sau 600 g pepene rosu / galben sau 500 g grapefruit
  • 10 g unt
  • 5 g margarina
  • 30 ml ulei
  • condimente aromate: patrunjel, marar, leustean, tarhon, dafin, cimbru, scortisoara, vanilie
  • lichide: apa minerala, ceai medicinal, cafea indulcita cu zaharina, suc de fructe premise, suc de legume premise
  • MODEL DE REPARTITIE PE MESE A ALIMENTELOR PERMISE:

Micul dejun: - 250 ml ceai indulcit ci zaharina / 50 ml cafea indulcita cu zaharina
- 50 g paine                                                                                                                                                                            
- 10 g unt       
- 50 g branza de vaci  
- 50 g legume cu 5 % glucide  
Gustare  ora 11: - 50 g  paine  
- 1 ou  
-  50 g legume  cu 5 % glucide 
Gustare de pranz:       

- supa / ciorba de legume cu 5 % glucide (150 g) si legume cu 10 %  glucide (50 g) + 10 ml ulei  ± 50 ml iaurt + verdeata  
- mancare de legume cu 20 % glucide (100 g) si legume  cu 5 % glucide (50 g) + 10 ml ulei + verdeat

- 100 g carne rasol sau gratar

- salata din legume cu 5 %  glucide (150 g) + 10 ml ulei + verdeata  ±  suc lamaie    
- 100 g fructe cu 10 % glucide

Gustare ora 17:

- 50 g paine
- 200 – 250 ml lapte / iaurt    

Masa de seara:           

- piure / soté de legume cu 20 % glucide (100 g) + 5 g unt
- 100 g carne rasol sau gratar
-  200 g fructe cu 10 % glucide (crude sau compot)

  • ALIMENTE INTERZISE:

  • carne grasa (porc, oaie, miel, gasca, rata);
  • mezeluri grase: salamuri, carnati;
  • organe: creier, ficat;
  • costita, Kaiser, piept ardelenesc, sunca taraneasca;
  • peste gras: morun, nisetru, crap mare;
  • icre;
  • conserve de porc, peste;
  • lapte integral, condesat, praf;
  • branzeturi fermentate: telemea (oaie, capra, bivolita) cascaval, branza topita, branza de burduf;
  • mai mult de 2 galbenusuri pe saptamana;
  • seu, untura, slanina, grasime de pasare;
  • supe, ciorbe grase;
  • maioneze;
  • sosuri cu unt sau smantana;
  • smantana;
  • frisca;
  • fructe oleaginoase: nuci, alone, migdale, arahide;
  • fructe dulci: prune, struguri, pere pergamonte, banana, curmale, smochine, stafide;
  • zahar si produse zaharoase: bomboane, ciocolata, gem, dulceata, marmelada, miere, rahat, halva, nuga, serbet - produse de cofetarie si patisserie: tort, prajituri, fursecuri, piscoturi, chec, cozonac,pateuri, placinte, gogosi, budinci;
  • alcool.