Cum tratam migrena
Media

Cum tratam migrena
  • Migrena poate fi definită ca o cefalee paroxistică care durează de la 4 până la 72 de ore ce poza22poate apărea la orice vârstă, dar mai frecvent între 10 şi 40 ani.

Ea este pulsatilă şi poate avea o intensitate modestă până la severă, fiind asociată cu greaţa, voma sau fotofobia.
Mecanismul nu este foarte bine definit, dar se cunosc câteva elemente declanşatoare: insomnia, modificările presiunii atmosferice, contraceptivele orale, ciclul menstrual.

Migrena poate fi precedată de o scurtă perioadă prodromală de depresie, iritabilitate, nelinişte sau anxietate cu crize zilnice de migrenă sau doar una la câteva luni.
Tratamentul depinde de frecvenţa atacurilor şi de prezenţa altor afecţiuni concomitente. Acesta poate fi profilactic, de cupare şi tratament analgezic.

Dacă o persoană acuză mai mult de o criză migrenoasă pe săptămână trebuie avută în vedere profilaxia pe termen lung, putând fi folosite în acest caz βblocanţi, blocanţi de calciu, antidepresive triciclice sau anticonvulsivante. Astfel, dacă coexistă şi HTA, βblocanţii sau blocanţii canalelor de calciu vor fi cei mai eficienţi.

Dintre medicamentele folosite în scop profilactic putem aminti: amitriptilina (în doze de 10-150mg p.o), propranolol (60-30mg. p.o), verapamil (120-480mg p.o.), valproatul de sodiu (250mg -2 g p.o).
Medicamentele care cupează atacul sunt utilizate ca tratament acut.
O clasă nouă de medicamente care activează receptorii serotoninergici blochează edemul neurogenic şi întrerup durerea migrenoasă la 70% din pacienţi.
Sumatriptanul ca prototip este recomandat în formă orală şi în injecţii subcutanate.

Administrarea subcutanată este mult mai eficace dar are mai multe efecte adverse cum ar fi: greaţa, constricţia esofagiană şi rar vasoconstricţia coronariană.
Se recomandă precauţie în prescrierea sumatriptanului la bărbaţii peste 55 ani, la femeile în postmenopauză sau la persoanele cu antecedente de boală cardiacă.

Generaţia următoare de medicamente din această grupă (naratriptan, rizatriptan, zolmitriptan) promite creşterea beneficiilor şi reducerea efectelor adverse.
Derivaţii alcaloizi de ergot cum sunt tartratul de ergotamină şi dihidroergotamină, în forme orale şi parenterală pot fi de asemenea foarte eficienţi.
Analgezicele trebuie folosite cu măsură. Ele sunt eficiente la unii pacienţi, dar la alţii cauzează cefalee de rebound, cu creşterea dozei.

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt probabil cele mai utile în durerile medii sau moderate iar opiaceele trebuie evitate cu excepţia unor circumstanţe speciale.
Un tratament inovator al migrenei cronice îl reprezintă terapia injectabilă cu forma purificată a toxinei botulinice.
Este recomandat să se consulte un medic specialist care să trateze şi să supravegheze tratamentul pacienţilor cu atacuri migrenoase.