Giardiaza
Media

Giardiaza

   

  •     Giardiaza (Giardioza) este o boala parazitara frecventa , cu repartitie universala , poza23determinata de un protozoar ( trofozoid ),  care clinic  poate fi asimptomatica 25%- 30% din cazuri, sau poate aparea insotita de manifestari digestive-in general usoare si repetate ( diaree, dureri abdominale periombilicale, malabsorbtie, scadere in greutate)-manifestari neuro- psihice printre care-cefalee senzatie de oboseala, tulburari de atentie,  precum si unele manifestari alergice ( prurit, eruptii cutanate)  etc. (Prof Dr Ion Gherman )

Manifestarile clinice necaracteristice si atat de variate ale bolii, fac practic imposibil un diagnostic bazat doar pe simptomatologie. In acest scop se apeleaza la explorari paraclinice, care sa stabileasca diagnosticul pozitiv, ce se face cel mai frecvent prin identificarea parazitului in materiile fecale.

Pentru examenul de laborator scaunul proaspat, asigura rezultate bune, iar in scaunul semilichid  (diareic) se identifica cele mai inalte concentratii de paraziti. Din practica- se recomanda sa se recolteze trei probe din scaun la orice ora din zi, fie trei zile consecutive, fie din doua in doua zile, ceea ce creste posibilitatea depistarii parazitilor la 90% ( ciclul de inmultire al parazitului este de cinci- sapte zile). Pentru un examen coproparazitologic mai eficient se recomanda sa se recolteze cantitati mici, din mai multe zone ale scaunului care sa se puna intr- un coprocultor ( recipient special  din material plastic) si care dupa caz sa poata fi pastrat la frigider pana va fi dus la laborator. Aceste analize se pot repeta ori de cate ori apar conditii de contaminare fara insa a cadea in “GIARDOFOBIE”, tendinta care a crescut in ultima vreme  .


                                                                                       Dr MATEESCU CONSTANTIN
                                                                                             Medic primar pediatru
                                                                                           BIO- MEDICA International