Media

Toxiinfectiile alimentare

     Toxiinfectiile alimentare(TIA) sunt provocate de microorganisme patogene si/ sau  de toxinele produse de acestea. Aceste boli sunt mai frecvente in sezonul cald, datorita conditiilor favorizante prin ingestia de alimente usor alterabile, consum de apa nepotabila, ca atare sau accidental- cu ocazia scaldarilor, prin maini nespalate, vectori si altele. Alimentele implicate cel mai frecvent in transmiterea toxiinfectiilor alimentare sunt preparatele de oua, carne, lactatele, cremele, maionezele, salatele, etc.
    Alimentele care pot determina producerea TIA nu prezinta, in majoritatea situatiilor semne de alterare; nu au modificari ale aspectului ( culoare, cosistenta), ale mirosului si gustului, nu au semne de fermentatie, etc.
    Semnele de boala apar la un interval de 2- 3 ore pana la 2- 3 zile, in functie de microbul care a determinat producerea TIA  Ele pot arata prezenta infectiei: febra, stare generala alterata, aparitia scaunelor diareice, dureri abdominale, sau pot fi semne  de intoxicatie  uneori fara febra si chiar fara scaune diareice, dar cu stare generala alterata, cefalee (dureri de cap), varsaturi.
    In cazul aparitiei acestor semne apelati in timp util la medicul de familie pentru a preveni agravarea bolii. Masurile de prevrenire a toxiinfectiilor alimentare au la baza aceleasi principii indiferent de etiologia vizata, cunoscute  sub numele de “CELE 10 REGULI DE AUR PENTRU PREGATIREA CORECTA A ALIMENTELOR”,  stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii:

  • * Alegerea unor alimente corect prelucratepoza24
  • * Prelucrarea completa a hranei
  • * Consumarea alimentelor imediat dupa pregatirea lor
  • * Pastrarea corecta a alimentelor preparate/ gatite
  • * Reincalzirea integrala a alimentelor preparate/ gatite
  • * Evitarea contactului intre alimentele crude,  neprelucrate si cele preparate / gatite
  • * Spalarea repetata a mainilor, nu numai dupa utilizarea toaletei si inainte de masa
  • * Pastrarea unei  curatenii meticuloase pe toate suprafetele din bucatarie
  • * Protejarea alimentelor fata de accesul insectelor, animalelor si a altor animale
  • * Folosirea doar a apei potabile la prepararea alimentelor

Metodele de prevenire sunt simple si la indemana oricui.Riguros aplicate, va scutesc de multa suferinta. Atitudinea fiecarei personae este si in acest caz hotaratoare pentru apararea sanatatii tuturor.

Recomandari privind prevenirea toxiinfectiilor (TIA) alimentare si a altor boli cu transmitere digestive:

1. evitarea prepararii alimentelor cu mai mult de 2- 3 ore inaintea consumului in cazul in care nu se pot asigura conditiile de temperatura necesare pastrarii lor
2. asigurarea pastrarii alimentelor la temperaturi de 4- 8 grade C in cazul alimentelor ce  vor fi consumate la mai mult de 2-3 ore de la preparare (refrigerare)
3. consumarea alimentelor pregatite pentru sugari imediat dupa  preparare, fara a fi reancalzite sau pastrate in frigider
4. in cazul alimentelor gatite, asigurarea \unei temperature de preparare de peste 70 grade C
5. evitarea contactului intre alimentele nepreparate si cele preparate
6. spalarea atenta a recipientelor in care se realizeaza prepararea si pastrarea alimentelor
7. spalarea atenta a mainilor inainte de prepararea alimentelor, inainte de fiecare masa si dupa folosirea toaletei
8. evitarea prepararii alimentelor de catre persoane care prezinta o leziune sau infectie (panaritiu) la nivelul mainilor / degetelor,in cazul in care acest lucru nu este posibil, asigurarea unui pansament steril care sa izoleze complet leziunea/ infectia, de exterior
9. spalarea atenta a fructelor, legumelor, zarzavaturilor si verdeturilor, mai ales daca  acestea se vor consuma crude
10. pastrarea in conditii de maxima igiena a tuturor suprafetelor destinate  prepararii si pastrarii alimentelor
11. asigurarea conditiilor necesare evitarii oricarui contact intre alimentele destinate consumului si  insecte sau/ si animale
12. folosirea doar a surselor sigure de apa potabila pentru prepararea alimentelor si consumului uman; o atentie deosebita trebuie acordata apei folosite la preparerea alimentelor pentru copii
13. fierberea apei este obligatorie in cazul in care exista indoieli asupra calitatii surselor de apa potabila ce sunt folosite pentru consumul uman si prepararea alimentelor
14. evitarea consumsrii alimentelor vandute pe strada precum: inghetata, prajituri, produse de patiserie, hot- dog, mici, hamburger, etc,
15. fierberea laptelui in cazul in care acesta nu este pasteurizat (DSP, Compartimentul Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate)

Incercati gama Avene-Couvrance.
Prodosele se gasesc si in farmaciile Centrofarm.
Dintre ele va trebui sa va procurati batonul corector, fondul de ten si eventual pudra mozaic.
In legatura cu modul de aplicare veti primi sfaturi avizate de la consilierul pentru produse cosmetice din farmacia respectiva.