Media

Regim Alimentar cu 1000 calorii in 5 mese/zi

 

I.    PRINCIPII GENERALE IN REGIMUL ALIMENTAR

  •  1. Serviti obligatoriu alimentele premise in 5 mese (3 mese principale si 2 gustari regimintermediare)
  •  2. Respectati intocmai cantitatile de alimente indicate.
  •  3. Nu mancati nimic intre mesele prescrise.
  •  4. Consumati de 2 ori pe saptamana carne de peste.
  •  5. Nu depasiti 2 galbenusuri pe saptamana, de preferat fierte tari.
  •  6. Nu ingosati supele sau ciorbele cu orez, gris, paste fainoase sau cartofi.
  •  7. Folositi la gatit si la asezonarea salatelor numai ulei de floarea soarelui, porumb, soia sau de masline.
  •  8. Nu preparati sosuri cu unt, faina sau smantana.
  •  9. Indulciti ceaiul, cafeaua, compotul, limonada numai cu zaharina sau cu alte edulcorante. Nu folositi zaharul !
  • 10. Reduceti consumul de sare la aproximativ 5 g/zi.
  • 11. Nu consumati alcool !
  • 12. Faceti cate o plimbare dupa mesele principale.

 

II.    ALIMENTE PERMISE:

  •  1. 150 g carne : pasare fara pielita (pui, gaina, curcan) ; vita (vaca, vitel) ; vanat (iepure, caprioara) ; peste slab (salau, stiuca, stavrid, cod)      
  •  2. 50gr branza de vaci, slaba, cas, urda.
  •  3. 250 ml lapte : dulce, cu 1,8 g% grasime ; lapte batut ; iaurt.
  •  4. 50 g paine (Graham, intermediara, neagra) sau 200 g mamaliguta pripita.
  •  5. 500 g legume cu 5% glucide : fasole verde, praz, gulii, varza, conopida, dovlecel, spanac, rosii, castraveti, salata verde, ardei, ridichi, vinete, andive, ciuperci, bame, sparanghel, urizici, stevie, loboda, untisor, papadie.
  •  6. 100 g legume cu 10% glucide : ceapa, morcov, telina, radacina patrunjel.
  •  7. 250 g fructe cu 10% glucide : mere cretesti, mere domnesti, pere, portocale, mandarine, gutui, capsuni, visine, cirese de mai, fragi, zmeura, afine, coacaze, piersici sau 500 g pepene rosu/galben sau 400 g grapefruit.
  •  8. 10 g unt
  •  9. 25 ml ulei
  • 10. condimente aromate : patrunjel, marar, leustean, tarhon, dafin, cimbru, scortisoara, vanilie
  • 11. lichide: apa minerala, ceai medicinal, cafea indulcita cu zaharina, suc de fructe permise, suc de legume permise.

 

III.    MODEL DE REPARTITIE PE MESE A ALIMENTELOR PERMISE:

Micul dejun :

  • 250 ml ceai indulcit cu zaharina si/sau lamaie
  • 50 g paine (in 2 felii)
  • 10 g unt
  • 50 g branza de vaci
  • 50 g legume cu 5% glucide

Gustare ora 11 :00 :

  • 150 g fructe cu 10% glucide

Masa de pranz :

  • mancare de legume cu 5% glucide (150 g) si legume cu 10% glucide (50 g) + ulei 10 ml + verdeata.
  • 75 g carne rasol sau gratar.
  • 150 g salata de legume 5% glucide + 5 ml ulei + verdeata

Gustare ora 17 :00

  • 250 ml iaurt

Masa de seara :

  • mancare de legume cu 5% glucide (150 g) si legume cu 10% glucide (50 g) + 10 ml ulei + verdeata
  • 75 g carne rasol sau fripta
  • 100 g fructe cu 10 % glucide

 

IV.    ALIMENTE INTERZISE:

  • carne grasa ( porc, oaie, miel, gasca, rata)
  • mezeluri grase : salamuri, carnati.
  • organe : creier, ficat.
  • costita, kaiser, piept ardelenesc, sunca taraneasca.
  • peste gras, morun, nisetru.
  • icre
  • conserve de carne, peste
  • lapte integral, condensate, praf
  • branzeturi fermentate: telemea (oaie, capra, bivolita), cascaval; branza topita, branza de burduf.
  • mai mult de 2 galbenusuri pe saptamana
  • seu, untura, slanina, grasime de pasare.
  • supe, ciorbe grase
  • maioneze.
  • sosuri cu unt sau smantana
  • smantana.
  • frisca
  • fructe oleaginoase, nuci, alune, migdale, arahide
  • fructe dulci : prune, struguri, pere pergamote, banane, curmale, smochine, stafide
  • zahar si produse zaharoase : bomboane, ciocolata, gem, dulceata, marmelada, miere, rahat, halva, nuga, serbet.
  • Produse de cofetarie si patiserie : tort, prajituri, fursecuri, piscoturi, chec, cozo9nac, pateuri, placinte, gogosi, budinci.
  • Alcool.