Faringitele cronice
Media

Faringitele cronice

Ce este ?

Faringita cronica  apare  ca urmare a inflamatiei cronice a mucoasei faringelui (prevazuta cufaringita o multitudine de formatiuni limfatice) adaptata “luptei” permanente contra agentilor externi patogeni  ce ataca organismul.
De regula se manifesta  pe durata intregii vieti cu perioade de remisie, atenuari simptomatice, sau acutizari, exacerbari clinice.

Este determinata in principal de obstructie nazala persistenta si accentuata, de infectiile recurente rinosinusale amifdaliene; se instaleaza la fumatorii pasionati, la consumatorii cronici de alcool, de condimente, la cei ce fac eforturi vocale, ce trebuie sa munceasca in atmosfera incarcata cu diverse noxe (praf, pulberi, scame, vapori) sau temperature externe.

 

Cum se manifesta?

Faringita cronica poate imbraca diverse forme clinice, distingandu-se aspecte diferite lezionale, dar in mare  simptomatologic este determinate de semene comune: senzatie de mancarime, jena, corp strain in gat, tuse seaca, obositoare, raguseala, dureri de cap. Trebuie sa atraga atentia medicului dar si pacientului frecventa puseelor acute de amigdalita, renosinuzite, adenoidita, lamifita.

 

Cum previi?

Tratamentul preventiv al faringitei cronice  consta in eliminarea pe cat posibil totala a factorilor ce au determinat-o sau care o intretin: repaus vocal, regim alimentar, evitarea fumatului si/sau a spatiilor inchise  in care se fumeaza, uneori schimbarea loculi de munca daca acesta impune lucrul in frig, aer conditionat, sau temperaturii inalte, sau prezinta diverse noxe industriale; se vor trata si elimina infectiile nazosinusale amigdaliene, dentare.


Tratament?

Aerosolii medicamentosi si/sau balneari, hidroterapia, badijonari
cu vitamina A uleioasa, gargaritul cu solutii alcaline, aduc ameliorarea temporara a simptomatologiei.

 

Autor:  Dr. Maria Beuran
             Sef lucrari UMF Bucuresti
             Medic primar ORL