Fitoterapie
About us

Fitoterapie

    Utilizeaza plantele ca mijloace de tratament. Provine de la cuvantul Phyton, planta si terapie.fitoterapie

    Stiinta tratarii si vindecarii bolilor este una dintre cele mai vechi ramuri ale terapeuticii, cu cea mai ampla arie de raspandire , inca din activitate. Multe medicamente de sinteza au patruns in terapeutica , cu mare viteza , mai ales in deceniile 6 si 7 ale acestui secol , dar tot asa de repede au disparut , in timp ce musetelul , simbol al plantelor medicinale, a ramas in terapeutica de mii de ani.
    Valoarea terapeutica a plantelor medicinale , are la baza relatia care exista intre structura  chimica a principiilor active din plante si actiunea lor farmacodinamica  exercitata asupra organismului. Complexitatea compozitiei chimice a plantelor, de la 2-3 compusi pana la 30-40 identificati in unele plante, explica eficacitatea terapeutica a uneia si aceleasi plante, in diferite afectiuni.
    In multe domenii ale bolilor cronice, nu se poate renunta la aportul fitoterapiei :

  • boli coronariene ( Digitalis, Ginkgo);
  • hepatice ( Cynara, Silybum);
  • tumorale (Vinca Rosea);
  • respiratorii si digestive (Senna, Rheum, Rhamnus).

    Desi pare simpla si pe intelesul tuturor, fitoterapia isi are regulile si limitele ei. Ea trebuie bine cunoscuta si inteleasa, pentru a nu cadea in extrema de a face din ea un panaceu. Fitoterapia nu trebuie interpretata ca o metoda singulara, izolata, ea vine sa intregeasca repertoriul terapeutic modern, fiind un bun adjuvant in terapia diverselor boli.
    Plantele ajuta la recuperarea morfofunctionala a organismului suferind, consolideaza sistemele de aparare ale organismului:

  • prin aportul unor princcipii care lipsesc in organismul bolnav (minerale, vitamine, aminoacizi);
  • prin inhibitia dezvoltarii unor microorganisme patogene;
  • prin efortul trofic local (plante cicatrizante);

Daca nu este insa bine cunoscuta, fitoterapia poate da accedente prin plantele toxice.