Sfat pentru mamici
About us

Sfat pentru mamici
  • Draga mamica,

    Vreau sa te felicit pentru faptul ca te straduiesti sa petreceti un timp de calitate cu mamicicopilul tau, acest fapt reflectandu-se cu siguranta in dezvoltarea lui atat intelectuala cat si emotionala.
    Puiul tau de numai un an si jumatate este foarte dornic de prezenta ta in preajma lui fara ca neaparat acest lucru sa insemne un anumit tip de joc. Orice activitate ai intreprinde in preajama lui care sa-l implice intr-o oarecare forma, el va fi foarte multumit sa o accepte. Afirm acest lucru pentru ca atasamentul fata de mama la aceasta varsta este foarte puternic: el traieste prin relatia cu tine, se bucura, se intristeaza sau chiar sufera atunci cand simte un cat de mic obstacol intre voi. Mesajul lui este de fapt: “joaca-te cu mine pentru ca doar asa simt ca-mi acorzi intrega ta atentie si doar asta ma face extrem de fericit!”
    Iti recomand sa te joci cu puiul tau un singur joc, care sa-i faca placere, si treptat, fara sa parasesti zona de joaca sa-l lasi sa preia initiativa jocului fara sa te mai implici activ foarte mult, dar incurajandu-l si laudandu-l pentru fiecare mica reusita pe care o are. Nu parasi brusc jocul sau activitatea pe care o desfasurati impreuna, asigura-te ca se simte comfortabil sau este chiar putin plictisit si obosit de ceea ce face. Permite-i din ce in ce mai mult sa-si confectioneze propriile jocuri si jucarii din diverse materiale sau obiecte din casa, acest lucru presupunand insa sa nu mai existe un control strict a ceea ce face el. Trebuie doar sa te asiguri ca este in siguranta si nu exista posibilitatea sa se raneasca cu noua lui jucarie.
    Si, desi pare greu de acceptat, este foarte clar ca el a invatat deja un comportament adaptativ care ii face mare placere: sa te intoarca din drum ori de cate ori plange. Va trebui, cu multa rabdare, sa-i arati ca lucrurile nu stau tocmai asa...
    Pentru orice alte informatii care te-ar putea ajuta in cresterea si educarea lui armonioasa, nu ezita sa ne contactezi!

 

Psiholog specialist,
    Psihologie clinica
Emilia Porfireanu