Afectiuni generate de aerul conditionat
About us

Afectiuni generate de aerul conditionat

Apa rezultata din functionarea aparatelor de aer conditionat poate provoca adevarateaer-conditionat epidemii de boli respiratorii.
Cercetatorii atrag atentia ca numarul ingrijorator de romani cu boli respiratorii (faringita, laringita, rinita, viroze respiratorii etc.) ar putea fi cauzat de folosirea necorespunzatoare a instalatiilor de climatizare. Mirosuri neplacute "Cercetarile stiintifice efectuate in ultimii ani pe plan mondial au demonstrat, cu certitudine, ca intr-o serie de componente ale aparatului de aer conditionat, din cauza umiditatii si temperaturii ridicate, se dezvolta agenti patogeni cu mare capacitate de contaminare pentru oameni.

Astfel, genereaza diverse afectiuni ale aparatului respirator: pneumonii, bronsite, diferite viroze etc.
Pneumonia mortala Cercetarile stiintifice, de data relativ recenta, au mai demonstrat ca instalatiile de climatizare pot provoca boli cu final letal, asa cum este pneumonia provocata de bacteria Legionella. Pe plan mondial s-au inregistrat numeroase cazuri de decese umane din cauza contaminarii cu Legionella pneumophilia.

  • aerul rece generat de aparatele de climatizare poate provoca afectiuni respiratorii, nevralgii, contracturi musculare, întepeniri ale gîtului si spatelui, dureri lombare si de coloana, iritatii si congestii ale ochilor
  • medicii spun ca au de suferit din cauza aerului conditionat persoanele sensibile care, de regula, au probleme din cauza curentilor de aer
  • din cauza adaptarii dificile la schimbarile bruste de temperatura, nu se recomanda instalarea aparatelor de climatizare în camera copilului 

În zilele caniculare, cînd temperaturile extrem de mari devin un supliciu, indiferent daca sîntem la birou, în masina sau acasa, punerea în functiune a aparatelor de aer conditionat a devenit indispensabila.

Daca pentru unii aerul conditionat este un prieten, pentru altii reprezinta un inamic al sanatatii.

Conform constatarilor medicilor specialisti ai Spitalului Judetean de Urgenta Neamt, ori ale medicilor de familie, din zecile de persoane diagnosticate saptamînal cu viroze respiratorii, o buna parte sînt victimele atmosferei racoroase create de aerul conditionat. Medicii spun ca deosebit de expuse la a contracta afectiuni respiratorii mai mult sau mai putin grave sînt acelea care trec brusc de la temperatura mare de afara, la cea scazuta produsa de aerul conditionat.

„O persoana venita de afara, de la peste 30 de grade Celsius, transpirata si supraîncalzita, care intra într-o camera unde sînt în jur de 20 de grade Celsius poate sa raceasca foarte tare, nefiind exclusa chiar o pneumonie. Laringita, faringo-amigdalita, rinita, sinuzita sînt boli frecvente pe care le pot suferi cei cu anumite sensibilitati, care intra adesea în contact cu aerul conditionat“, arata doctor Iliana Nicorescu, sefa Unitatii de Primire a Urgentelor din cadrul celei mai mari unitati sanitare din judet.
Durerile de cap, de masele sau intercostale, durerile sau întepenirile gîtului sau ale spatelui, durerile coloanei vertebrale au de multe ori drept cauza aerul conditionat.

„Nu toate persoanele care stau în încaperi cu aer conditionat au neplaceri. Exista, însa, persoane cu anumite sensibilitati care, exact ca atunci cînd stau în curent, se trezesc cu dureri sau contracturi musculare. Repetate în timp, contracturile musculare pot duce la dureri ale coloanei vertebrale. Persoanele care merg des la drum lung si folosesc aerul conditionat din masina resimt dureri la nivelul coloanei cervicale sau lombare. Cînd aerul rece ne bate direct în ceafa, pot aparea contractii involuntare si persistente la nivelul musculaturii gîtului. Este foarte important ca viteza si presiunea aerului rece provenit din aparatele de climatizare sa nu fie foarte mare“, a precizat doctor Valeriu Andrita, seful sectiei Reumatologie din cadrul Spitalului Judetean Neamt.

Potrivit medicului oftalmolog Victor Calinescu, la persoane sensibile la curentii de aer pot aparea manifestari neplacute, precum iritatii sau congestii ale conjunctivelor, lacrimarile, înrosirea ochilor. Acelasi medic sustine ca toate aceste neplaceri provocate de aerul conditionat apar numai daca viteza cu care circula acesta este mai mare de 3 metri pe secunda.
În cazul în care filtrele de aer ale aparatului sînt necuratate, germenii prezenti aici pot cauza conjunctivite virale. Daca sînt inhalati, acestia pot provoca rinite alergice sau astm.

Medicii sînt de parere ca astfel de aparate nu trebuie sa existe în nici un caz în camera copilului, deoarece organismul micutilor se adapteaza mai greu la schimbarile de temperatura.
Pentru a nu avea neplaceri din cauza aerului conditionat, se recomanda aerisirea camerei înainte de pornirea aparatului, fluxul de aer rece nu trebuie sa ajunga în directia persoanelor din camera, temperatura trebuie sa se situeze în jurul valorii de 22-24 de grade Celsius. Aparatul trebuie sa fie dotat neaparat cu termostat, filtrele de aer trebuie curatate cît mai des.

Medicii ne avertizează să-l folosim însă cu măsură, pentru a nu ne alege cu dureri de cap şi otite.
Principalele critici la adresa sistemului de aer condiţionat vizează artificialitatea sa, în sensul că, în timpul verii, diferenţa mare de temperatură dintre interior şi exterior poate provoca frecvent migrene.

 

Baleajul determina nevralgiile

Ca să nu avem probleme de sănătate, ar fi bine să nu ne aşezăm chiar în „bătaia" aerului condiţionat. Riscul de a ne alege cu o răceală este destul de mare, mai ales dacă suntem transpiraţi. „Dacă ne expunem aerului condiţionat, putem răci foarte uşor, mai ales dacă venim de afară, de la o temperatură ridicată şi suntem transpiraţi, deoarece acest lucru este echivalent cu statul afară, în frig şi în vânt. Pe de altă parte, o utilizare neadecvată a sistemului face ca baleajul să ne "bată” în ceafă, determinând astfel apariţia durerilor la nivelul cefei, a nevralgiilor, a otitelor", ne-a explicat dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii Puls.

 

Filtrele murdare ne îmbolnavesc

Problemele de sănătate nu sunt consecinţa directă a aerului condiţionat, ci, mai degrabă, a modului în care acesta este utilizat. Totodată, filtrele de aer, curăţate ineficient, pot constitui o sursă ideală de germeni. „Pentru a preîntâmpina eventualele probleme cauzate de aerul condiţionat, este bine să menţinem o temperatură constantă, adecvată organismului nostru, situată în jurul valorii de 18 grade/răcire şi să evităm, pe cât posibil, raza de acţiune a respectivului aparat", a mai spus dr. Luca.