Infectiile Tractului Urinar
About us

Infectiile Tractului Urinar

infectiile-tractului-urinarInfectiile tractului urinar sunt frecvente. Majoritatea femeilor au mai mult de  o infectie a tractului urinar in timpul vietii.
Infectiile urinare sunt mai frecvente la femei decat la barbati datorita anatomiei urtrei. Aceasta este mai scurta si mai larga la femei si mai lunga si subtire la barbati.

Factorii de risc sunt reprezentati de:

  • diabet zaharat    
  • sarcina
  • tulburari de mictiune(cauze de obstructie)
  • malformatii genito-urinare

Infectia tractului urinar consta in bacteriariiurie,cu semen de inflamatii la diferite niveluri ale tractului urinar, rinichi (pielonefrita), vezica urinara (cistita), prostate la barbat (prostatita), uretra (uretrita).

Pielonefritele acute si cronice  sunt entitati separate.Pieloneaefrita acuta reprezinta infectia acuta a rinichiului,cu frison ferbra durere si sensibilitate in regiunea lombara. Pielonefrita cronica  se manifesta ca infectie renala cronica, sau ca una din coplicatiile acesteia;o infecti a tractului urinar din copilarie  cu o cicatrizare renala si reflux urinar. Astfel investigatiile paraclinice sunt esentiale in stabilirea diagnosticului.

Sindromul uretral apare numai la femeie si se manifsta prin necessitate impreioasa de a urina, mictiuni frecvente(polakiurie), dureri la mictiune (disurie); in abesenta unei bacteriiuri idetificabile.

Daca nu exista o afectare evidenta a uretrei se prefera termenul de cistita. Aceasta poate fi indusa de: frig, stress act sexual, lenjerie de nylon sau poate fi de cauza necunoscuta.


Infectia tractului urinar se prezinta cu: febra, frison, mictiuni frecvente, durere lombara sau suprapubiana, tenesme vezicale (necesitatea imperioasa de a urina). In general ne putem gindi care ar fi cauzele unei infectii urinare care nu se vindeca. Acesta pot fi reprezentate de:

  • malformatii renale
  • ulceratii
  • scurgeri vaginale
  • semne de infectie renala cronica


Bacteriile implicate cel mai frecvent in infectia tractului urinar sunt reprezentate de: E.Coli, stafilococi, streptococci, Pseudomonnas, Proteus, Klebsiella.

Astfel examenul uroculturii insotit de antibiograma este de un real folos in tratarea cu success a infectii urinare si repetare lui la intervale de timp.

In cazul depistarii unor malformatii la nivelul aparatului urinar tratamentul trebuie prelungit; ca si in caz de sarcina, imunosupersie, pielonefrita, recaderi de infectii ale tractului urinar. Deasemeni la nivelul tracturuli urinar pot existat: calcui, tumori vezicale, cistita chimica, necroza papillara (dupa abuz de analgezice), rinichi ploichistic, apendicita, afectiuni genitale, tuberculoza..
Iata de ce este foarte importanta investigare corecta si completa a tractului urinar in cazul aparitiei infectiilor de tract urinar frecvente.