Insolatia
About us

Insolatia
  • RASPUNS: Simptomele pe care le-ati descris pledeaza pentru o forma usoara spre medie de insolatie.

Expunerea prelungita la soare, efortul fizic sustinut sau statul timp indelungat in mediu cald poza26se soldeaza cu aparitia unor tulburari de reglare termica a caror intensitate depinde de capacitatea individuala de adaptare.

Formele cele mai usoare se manifesta prin crampe musculare dupa efort fizic fiind datorate pierderii de apa si electroliti. Simptomele dispar dupa rehidratare si repaus fara a fi nevoie de alte interventii.

Pe masura ce durata expunerii la soare sau in mediu cald creste pierderea de apa si electroliti se accentueaza si apar mai multe simptome: ameteala, slabiciune, oboseala, cefalee, tulburari de vedere (incetosarea vederii), dureri musculare, greata, varsaturi. In formele severe se poate ajunge pana la lesin sau chiar pierderea constientei, transpiratii abundente, confuzie. Frecventa cardiaca si frecventa respiratorie cresc, tensiunea arteriala poate scadea; temperatura corporala poate fi normala sau crescuta (doar in cazurile foarte grave depaseste 40° C).

Formele usoare sunt de obicei usor de controlat, scoaterea din mediul cald si o rehidratare corespunzatoare oral (apa si electroliti – sare in principal) fiind de obicei suficiente si eficiente.

In formele medii poate fi nevoie de o rehidratare mai agresiva, aceasta facandu-se prin administrarea de solutii intravenous.

Formele medii si usoare nu sunt urmate de obicei de complicatii.

Formele grave impun o interventie energica si sustinuta in cadrul unui spital sau unui departament de primiri urgente. Formele grave pot fi insotite de complicatii si de sechele.

Cel mai bun mod de a preveni aparitia acestor tulburari de termoreglare ramane totusi preventia.

Echipa Bio Medica