Masurarea tensiunii arteriale
About us

Masurarea tensiunii arteriale
  • 10 sfaturi utile

1. Asigurati-va ca se foloseste doar echipament validat clinic si ca tensiometrele poza16sunt verificate periodic – 1 data / an (tensiometre cu mercur ) si de 2 ori / an ( tensiometre aneroide). Dispozitivele automate se folosesc doar dupa recalibrarea realizata in conformitate cu instructiunile producatorului. Se va desemna o persoana care va asigura verificarea regulata a calibrarii si intretinerea aparatelor.

2. Asigurati-va ca fiecare cabinet medical este dotat cu tensiometru cu manseta obisnuita, dar si cu tensiometru cu manseta pentru obezi, pentru a evita folosirea inadecvata a mansetelor. Folosirea inadecvata a mansetei (“erori de manseta”) determina erori importante in masurare. “Manseta mica” (manseta prea ingusta sau prea scurta) poate determina o supraevaluare a TA, in timp ce “manseta mare” (manseta prea larga sau prea lunga) poate cauza o subestimare.

3. TA crescuta nu trebuie subestimata prin asocierea cu suspiciunea de anxietate. Daca exista suspiciune asupra exactitatii masuratorilor TA din timpul consultului, acestea trebuie repetate de 2 ori. Se recomanda repausul pacientului, in pozitie sezanda, minimum 5 minute, inaintea unei alte masurari a TA. Pe parcursul masurarii TA, pacientul nu va vorbi si nici nu va tine genunchii in pozitie incrucisata. Se vor realiza 3 masurari ale TA, iar prima se va omite. Daca se mentine o mare diferenta mare (>10 mm Hg , la TA sistolica), atunci se recomanda monitorizarea in ambulatoriu a TA.

4. TA se masoara initial la ambele brate (bratul cu valoarea TA cea mai mare va fi considerat reper pentru masuratorile ulterioare). O diferenta a TA intre cele 2 brate se observa la aprox. 20 % din pacienti. Daca diferenta TA sistolica >20 mm Hg sau diferenta TA diastolica >10 mm Hg, la 3 masuratori consecutive, impune evaluarea suplimentara a pacientului.

5. Sprijinirea bratului este importanta. Contractia musculara la un brat nesprijinit, poate determina cresterea TA diastolice cu cel mult 10%, in timp ce ridicarea bratului deasupra nivelului cordului, determina subestimarea cu cel mult 10 mm Hg. Bratul trebuie sustinut in pozitie orizontala cu manseta la nivelul cordului, indicat la nivel mediosternal.

6. Masurarea TA la aceeasi ora, ori de cate ori este posibil. TA creste la mers si scade, de-a lungul zilei. Ghidurile actuale nu fac recomandari specifice in ceea ce priveste ora masuratorii , dar se recomanda masurarea TA la aceeasi ora.

7. La interpretarea rezultatelor masuratorilor TA se va tine cont de faptul ca valoarea medie zilnica este cu 10/5 mm Hg mai mica decat valoarea masurata in timpul manevrelor chirurgicale. Valorile limita si valorile tinta pentru tratament, bazate pe valori clinice trebuie ajustate corespunzator.

8. Atentie la “efectul de halat alb”. Valorile masurate ale TA pot creste, atat la normotensivi, cat si la hipertensivi (tratati sau nu), la masurarea realizata de un cadru sanitar.

9. Variatiile TA sunt mari si studiile arata ca TA poate varia de la valoarea medie, cu o deviatie standard de 12/8 mmHg la acelasi pacient, in zile diferite. Un studiu, au fost necesare 15 determinari (timp de 5 zile, cate 3 masuratori pe zi) pentru a reduce variabilitatea cu 80 %.

10. Masurarea TA prin orice metoda este mai putin sigura in cazul aritmiilor (ex fibrilatia atriala). Aceasta se datoreaza unei variatii mari de la bataie la bataie, prin neregularitatea ritmului. Desi ghidurile curente nu recomanda obiective ascultatorii in aceasta situatie, utilizarea unui numar mai mare de masuratori nu creste precizia , dar creste si concordanta intre valorile masurate oscilometric si cele masurate cu aparate cu mercur.