Cum recunoastem un bun cardiolog
About us

Cum recunoastem un bun cardiolog

 

  • Sanatatea dumneavoastra nu o puteti incredinta oricui, indiferent de firma sau faima. Aveti nevoie de criterii de apreciere in relatia medic-pacient.

     Un element esenţial este experienţa medicului. Pentru diagnosticare, flerul
este rezultatul unei îndelungatepoza10 experienţe.

     Apreciaţi medicul după interesul şi răbdarea cu care vă ascultă şi vă examinează. Anamneza este de bază, iar orice amănunt din viaţa dumneavoastră poate fi revelatoriu. Multe boli îşi au sorgintea într-un puternic stres psihoemoţional, printr-un mecanism psihosomatic.

     Examenul cordului nu se rezumă doar la ascultarea cu urechea sau cu stetoscopul, iar acest examen trebuie făcut cu pacientul în picioare (poziţia normală), culcat pe spate şi pe stânga, ridicat în picioare brusc după un minut de stat chircit - pe vine. Apoi, măsurarea tensiunii arteriale se face obligatoriu la ambele braţe (diferenţele pot fi un semn important). Nu se poate încheia un examen cardiologic fără cercetarea arterelor membrelor inferioare, a pulsaţiilor şi a tensiunii arteriale la gambe, nu doar la braţ, atât în repaos cât şi după efort fizic Examenul plămânilor este deasemeni foarte important deoarece „pulmonum cor anexum est”, cele două organe formează un ansamblu cardiorespirator. Examenul clinic este în sine o veritabilă artă.

     Electrocardiograma este o metodă de explorare de nepreţuit, dar interpretarea traseului, respectiv traseele ECG trebuiesc interpretate. Există specialişti în electrocardiografie. Totuşi, nu se pune un diagnostic doar pe baza traseului ECG, este nevoie de examenul clinic şi, adesea, de date de laborator. Starea vaselor de sânge poate fi evaluată imediat şi sigur prin examenul fundului de ochi, unde arterele şi venele sunt perfect vizibile graţie transparenţei mediilor oculare. Medicii cardiologi cu pregătire cuprinzătoare pot face singuri examenul FO, cu oftalmoscopul sau cu ajutorul oglinzii concave perforate central, metodă simplă şi la îndemână, fără a risca însă diagnostice oftalmologice complicate.

     Prin exerciţiu, cardiologul apreciază la fel de bine ca şi un oftalmolog starea vaselor retinei. Un cardiolog provenit dintr-un medic generalist sau internist (este preferabil) vă va face un examen general, pentru că inima nu este o piesă izolată ci parte integrată dintr-un ansamblu. Acest examen va include de pildă palparea ganglionilor limfatici. Suferinţa cardiacă poate fi doar un „epifenomen”, o consecinţă a altei boli. Doar după un examen clinic amănunţit se continuă,
funcţie de situaţie, cu un examen Holter de tensiune arterială, un Holter ECG, o ecocardiografie, radiografii, tomografii etc. Un ultim amănunt: un cardiolog bun vă pune în temă asupra posibilelor efecte adverse ale medicamentelor prescrise, fără să vă inducă o teamă nejustificată, inclusiv privind efectul medicamentelor care vă sunt administrate pentru alte boli.

     Am avut un pacient cu palpitaţii, extrasistole, înregistrate şi de examenul ECG. Cauza? Utiliza picături pentru nas, suferea de rinită. Degeaba tratăm inima dacă rădăcina bolii se află în altă parte.

Conf. Dr Corneliu Zeana