Ajuta-ma sa fiu copil cuminte
About us

Ajuta-ma sa fiu copil cuminte
  • Vom incepe sa parcurgem impreuna o serie de articole destinate celor mici. Aceste articole se adreseaza tuturor parintilor care intr-un fel sau altul nu reusesc sa-si determine copilul “sa fie cuminte”.

     Vom incepe prin a defini sintagma “a fi cuminte”.poza5
     Ceea ce trebuie sa aveti cu totii in vedere este ca acesta formula este in exclusivitate inteleasa numai de adulti!
     Copilul nu stie ce inseama “a fi cuminte” decat din prisma atitudinii pe care o avem fata de el atunci cand face sau nu face ceva bine sau corect. Insa de cate ori nu ati folosit-o doar pentru ca erati prea obositi, prea plictisiti, prea nervosi sau pur si simplu voiati sa stati linistiti in loc sa fiti atenti la ceea ce face copilul?

     Si de ce tinem oare cu orice pret ca mititelul pe care l-am dorit atat si care de-abia incepe sa descopre lumea “sa fie cuminte”?
     Cu siguranta o sa-mi raspundeti ca va temeti pentru siguranta lui si, la urma urmei, trebuie sa va asculte! Dar la formula magica “fii copil cuminte”, tot ce va face copilul dvs. va fi probabil sa va priveasca cu un zambet larg si sa continue ceea ce are de facut: sa tranteasca usa iar si iar, sa-si imprastie jucariile, sa alerge dintr-un capat al altul al camerei, sa sara in pat, sa se catere in locuri nepermise, sa se joace cu mancarea, sa refuze sa fie imbracat, si asa mai departe.

     poza6Punctul de vedere al copilului insa este urmatorul: “ori de cate ori descopar ceva nou, nu sunt capabil sa inteleg fenomenul in toata complexitatea lui asa cum o face un adult si prin urmare   ma concentrez doar asupra unui efect, de obicei spectaculos si amuzant – o usa face asa un zgomot interesant atunci cand e trantita!”        
     O parte a acestei formule ascunde de fapt urmatorul mesaj: copii cuminti sunt iubiti si acceptati, copii care nu sunt cuminti nu vor mai fi la fel de mult iubiti si acceptati. Cati dintre voi nu folositi formula: “Fii cuminte ca altfel.....” si aici completati ceea ce folositi cel mai frecvent si  apoi  ganditi-va ce mesaj transmiteti copilului dumneavoastra!

 

  • Recomandare: in loc de formula pe care o folositi si care nu pare sa dea rezultatul scontat atrageti copilul spre un alt joc, o alta activitate care sa-i ofere la fel de multa satisfactie. Si nu va sfiiti sa-l laudati ca a reusit sa trateasca usa! Asta inseamna ca are deja suficienta forta pentru aceasta actiune!

Drd. Emilia Porfireanupoza7
Psiholog clinician specialist